Ko pomislimo na sončno energijo, večina nas najprej pomisli na sončne celice (PV). Koncentrirane visoko temperaturne sončne elektrarne uporabljajo leče in zrcala za segrevanje tekočine – sintetično olje. Segreto olje se nato uporablja za ustvarjanje pare pod visokim pritiskom, ki poganja konvencionalno turbino za proizvodnjo električne energije. Nova eksperimentalna solarna parna elektrarna je začela pred kratkim ubratovati v južni Španiji, kjer so želeli izboljšati energetsko učinkovitost obstoječih sistemov z uporabo vode kot medija za delovanje in nove metode za shranjevanje energije, tako da lahko deluje tudi, ko je oblačno ali noč.

Solarna parna elektrarna

Pilotski projekt se nahaja v občini Carboneras in je rezultat sodelovanja med Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (ali DLR) in španskim podjetjem Endesa. Začetek obratovanja je bil uradno 31. marca 2011.

Voda v ceveh je pod tlakom 120 bar, ki posledično ustvarja pregreto paro temperature 500ºC. Visoka temperature pare omogoče bolje izkoristke pri procesu, zniža stroške sončne toplotne energije in tako predstavlja bolj učinkovit sistem.

Solarna parna elektrarna v južni Španiji